Door fotosynthese ontstaat er een suikerachtig stofje dat glucose heet en zoet smaakt.
Alle groene planten op aarde zijn erg belangrijk, want ze produceren voedsel voor de mens. Die planten maken door fotosynthese een suikerachtig stofje dat glucose heet en zoet smaakt. Glucose wordt gebruikt om suiker van te maken die de mens consumeert via een scala aan producten zoals jam, pindakaas, brood, crackers etc. De mens heeft, net als de dieren, suikers nodig om te groeien en bewegen. Glucose is daarom een essentiële levensbron voor mens en dier. Naast voedsel is er nog een belangrijke reden waarom fotosynthese zo belangrijk is. Er ontstaat namelijk zuurstof door fotosynthese wat mens en dier nodig hebben om te kunnen ademen en dus in leven te blijven. Planten hebben zelf ook zuurstof nodig. Er komt dus door fotosynthese steeds nieuw zuurstof in de lucht. Zonder fotosynthese zal de zuurstof in de lucht langzaam opraken waardoor alle levende wezens zullen sterven.
Het proces
Fotosynthese is het proces waarin de plant suikers (glucose) en zuurstof maakt door een combinatie van (zon)licht, koolstofdioxide (CO2) en water. De chemische formule van fotosynthese is 6 H2O + 6 CO2 > C6H12O6 + 6 O2 oftewel water + koolstofdioxide > glucose + zuurstof. Het water wordt via de wortels opgenomen, de bladeren nemen lichtenergie op en via de huidmondjes wordt CO2 opgenomen en zuurstof afgegeven. Door verdamping van vocht trekt de plant water en voedingsstoffen via de wortels omhoog naar alle delen die ze nodig hebben. Bij veel planten vindt fotosynthese niet alleen plaats in de bladeren, maar in alle groene delen van de plant. Bij planten met groene stengels vindt in de stengels ook fotosynthese plaats, maar in de bladeren het meeste. De bladeren hebben dan ook als hoofdfunctie om de fotosynthese plaats te laten vinden.
Tijdens de donkeren periode gebeurt het omgekeerde. De plant zal dan zuurstof gebruiken en CO2 maken. Het is daarom ook af te raden om planten in je slaapkamer te zetten. Staat een plant te lang in het donker, wordt er dus te weinig glucose aangemaakt en gaat de plant dood.
De lichtenergie die nodig is voor de omzettingsreactie wordt door de plant opgevangen met behulp van chlorofyl. Dit stofje zit in de plant in chloroplasten. Chloroplasten worden ook wel bladgroenkorrels genoemd. Dankzij het stofje chlorofyl krijgen planten hun groene kleur.
Glucose
Glucose is de belangrijkste bouwstof voor de plant in het groeiproces en het bloeiproces. Dat betekent dat zonder glucose de plant niet kan groeien en bloeien. De glucose die wordt geproduceerd slaat de plant op in een aantal plekken. In de bladeren, wortels, vruchten en zaden van de plant wordt de glucose opgeslagen. Dieren die deze delen van de plant eten, eten eigenlijk de glucosevoorraad van de plant op. Planten hebben net als dieren energie nodig. De plant gebruikt zijn zelfgeproduceerde glucose onder andere om te groeien. Je zou dus kunnen zeggen dat planten zelf hun eten kunnen maken.
Een succesvolle kweek met gezonde groeiende en bloeiende planten kan dus alleen lukken als een goed fotosynthese proces plaatsvindt. Hierdoor zal er veel glucose worden gemaakt, wat weer resulteert in een goede en smaakvolle oogst.