Komkommers kweken is eenvoudig als je je aan een aantal vuistregels houdt. Als je van komkommer houdt, kun je lekker genieten van je eigen oogst. Je snijdt ze in salades, eet ze met een dipsausje en je kunt ze zelfs inmaken. Hier volgen een aantal tips om je eigen komkommer kweek zo succesvol mogelijk te maken en komkommer plant ziektes te vermijden.
Welke soorten komkommers zijn er?
Groene komkommers
Groene komkommers
• Early Fortune (donkergroen en groot) • Long Green Ridge (donkergroen en kort) • Bush Champion (kleine plantjes voor teelt in potten) • Diva (groene snackkomkommer) • Early Wonder (donkergroen en kort)
Gele & witte komkommers
Gele & witte komkommers
• Gele Tros (geel en middellang) • Miniatuur wit (wit en klein)
Waar kun je ze het best planten?
Komkommers groeien het best op een zonnige plek. Plant ze dus op een plek waar de hele dag door de zon op schijnt. Dat kan het verschil zijn tussen een gezonde plant en een schamele oogst of ziekten.
Gezonde aarde levert lekkere, gezonde komkommers op. Of je de komkommers plant in de aarde in je tuin of in plantenbakken, ze hebben goede aarde nodig. Daarnaast moet je er op letten dat de aarde luchtig is en dat water goed in de grond wegzakt. Natte voeten en vooral natte bladeren zorgen voor problemen bij komkommers.
Zorg er tijdens het planten voor dat je SuperSoil toevoegt in het gat. SuperSoil heeft als grote voordeel dat het de grond losmaakt voor betere drainage en het zit vol voedingsstoffen die je komkommerplanten nodig hebben. SuperSoil is een complete en hoogwaardige meststof.
Planten op een verhoging
Als je je planten in de aarde plant en niet in een pot, zorg er dan voor dat de planten op een heuveltje staan. Dit zorgt voor een goede afwatering, want komkommers moeten niet te nat staan. Als je ze in potten plant, zorg er dan voor dat de stam van het plantje goed boven de aarde uit steekt. Maak daarom verhogingen in de aarde in en cirkel van ongeveer 50 cm, die in het midden 10 cm hoog zijn. Vergeet ook de compost niet.
Plantjes opkweken
Komkommers kun je gewoon als zaad planten, maar het is beter om ze eerst op te kweken in kleine opkweekbakjes. Verplant ze als ze een paar centimeter hoog zijn op hun uiteindelijke plek. Plant er altijd twee in hetzelfde gat. Dat zorgt voor een sterkere plant met betere oogst.
Oppassen met aardappels
Het is belangrijk om stil te staan waar je komkommerplanten gaat kweken. Zorg dat ze niet in de buurt staan van aardappelen. Aardappelen geven een stof af die de groei remt van je komkommer. Als je radijsjes plant in een ruime cirkel om je komkommerplantjes heen, dan vormt dat een natuurlijke bescherming tegen kevers en andere insecten.
Komkommer plant ziektes
Komkommers zijn gevoelig voor ziekten die vanuit de aarde komen. Je kunt deze voorkomen door goede compost te gebruiken, maar ook door niet ieder jaar op dezelfde plek dezelfde plant te kweken. Als je bij een kweker jonge plantjes koopt, zijn deze vaak al bestand tegen de meest voorkomende ziektes. Om veelvoorkomende meeldauw te voorkomen moet je zorgen dat er niet teveel vocht kan vormen en dat de wind vrij door de bladeren kan waaien.
Verzorging van je planten
Knip regelmatig grote bladeren weg van je plant. De wind moet vrij spel hebben om de kans op schimmels zo klein mogelijk te houden. Voeg wat extra voedingsstoffen toe zodra je plantje bloeit en je zult zien dat je heerlijke komkommers kweekt.
Regelmatig oogsten
Het is verstandig om komkommers regelmatig te oogsten. Daarmee moedig je de plant aan om nieuwe bloemen en vruchten te vormen. Daarnaast bestaat de kans dat de komkommers uitdrogen als je ze te lang aan de plant laat zitten. Komkommers kunnen enorm hard groeien: binnen een paar dagen kunnen ze in formaat verdubbelen!