Zelf rabarber kweken is relatief eenvoudig. Echt groene vingers zijn niet nodig, wel ruimte in de tuin en goede zorgen. Met zijn grote groene bladeren en donkerrode stengels is rabarber ook nog eens een mooie plant voor in de tuin. Toch zijn er een aantal dingen, waar je op moet letten, als je zelf rabarber gaat kweken. Wij geven je een aantal tips om ervoor te zorgen, dat jij deze zomer kunt genieten van heerlijke zelfgekweekte rabarber.
Rabarber
Rabarber
Rabarbercompote is heerlijk in de yoghurt en is lekker bij de warme maaltijd, vooral bij vlees met aardappels. Hoewel het vaak zoet wordt gegeten, is rabarber geen fruit maar een groente. Het is erg gezond, omdat het vitamine K, wat goed is voor sterke botten en veel antioxidanten bevat.
Zelf rabarber zaaien? Zo doe je dat!
Rabarber kun je op 2 manieren kweken. Je kunt rabarber zaaien of scheuren. Zaaien is niet de makkelijkste manier om rabarber te kweken, omdat de planten, die uit het zaad komen, vaak erg verschillend zijn. Zaaien wordt dan ook vooral gebruikt om nieuwe rassen te selecteren.
Als je rabarber wilt zaaien, dan werkt dat als volgt. Aan het einde van de winter, 8 weken voor de laatste vorst, zaai je de rabarberzaden binnenshuis. Hiervoor laat je de zaden eerst 2 uur weken in water en doe je ze vervolgens per twee zaadjes in een kweekpot van ongeveer acht centimeter doorsnede, die gevuld is met potgrond en stekgrond. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden en de pot uit het directe zonlicht te houden. In de lente kun je de stekjes uitplanten.
Zelf rabarber planten ipv zaaien, dat kan ook!
Het proces van zaaien kun je ook overslaan door in het tuincentrum of bij de lokale groentekweker een rabarberwortel, ook wel pol genoemd, te kopen.
Om de rabarberwortel of het zelfgekweekte stekje te planten maak je eerst de grond onkruidvrij en tot 35 centimeter diep goed los. Rabarber planten hebben 1 vierkante meter ruimte nodig per plant en staan het liefst op een stuk met half schaduw en half zon. Rabarber houdt van vocht, maar niet van water, dus de grond moet goed waterdoorlatend zijn. Als de grond erg nat is, kun je de rabarber dus beter op een verhoogd bed planten. Goed vruchtbare grond is belangrijk voor de rabarber. Voeg hiervoor Greensoil (organische meststoffen) toe. Als je merkt, dat de opbrengst van de plant minder wordt, dan kan extra bemesten tijdens de groei helpen. Plant de stekjes maximaal 5 centimeter diep, anders kunnen ze verstikken.
Rabarber scheuren
Rabarberplanten kun je ook vermeerderen door ze te scheuren. Gebruikt hiervoor je beste planten met de dikste en smakelijkste stengels. Hiervoor steek je de rabarberwortel, de pol, in drie of vier stukken. De beste tijd hiervoor is november of februari/maart. De stukken plant je vervolgens uit op een nieuw stuk grond. Zo vermeerder je jouw beste rabarberplanten, zodat je gegarandeerd de lekkerste rabarber krijgt. Scheuren kun je ook gebruiken om oudere planten te verjongen en de opbrengst te verhogen. Rabarberplanten gaan tot wel 20 jaar mee. Als je merkt, dat de plant sterk achteruit gaat en er ziektes ontstaan, dan biedt scheuren vaak de oplossing.
Rabarber plant ziektes
Rabarber is een sterke plant, die over het algemeen weinig last heeft van ziektes. Toch zijn er een aantal signalen, die erop wijzen, dat jouw rabarber planten extra zorg nodig hebben. Vaak kun je met wat extra ondersteuning voor je plant de rabarber plant ziektes goed bestrijden.
Als de bladeren geel of bruin verkleuren, dat wijst dat erop, dat de wortels niet goed werken. Dit wordt vaak veroorzaakt, doordat de grond te nat is of juist te droog. Bij de natte grond moet de grond gedraineerd worden of moet de plant naar een verhoogd bed worden verplaatst. Bij te droge grond is regelmatig watergeven voldoende. Kleine bruine vlekken of gaten in het blad worden veroorzaakt door een schimmel, de ramularia rhei. Hoewel het er best ernstig uit kan zien, heeft je plant over het algemeen weinig last van deze ziekte. De aangetaste bladeren kun je het beste verwijderen en verbranden. Bladbemesting kan helpen om de overgebleven bladeren en stengels te versterken.
Een rottende wortelhals, ook wel kroon- of voetrot genoemd, wordt veroorzaakt door een in de grond aanwezige bacterie. De bacterie komt via wonden in de plant binnen en veroorzaakt vervolgens rotting. Aangetaste planten gaat snel achteruit en zijn vaak niet meer te redden. Het beste is om de plant te verwijderen en te verbranden, zodat de bacterie zich niet verder kan verspreiden.
Zuringhaantjes zijn bladkevers. De kevers komen begin mei uit de grond, waar ze overwinteren en leggen hun eitjes in de planten. De larven en kevers eten vervolgens de bladeren waardoor grote gaten kunnen ontstaan. Gelukkig zorgt dit meestal niet voor grote schade en is het dus niet nodig om te zuringhaantjes te bestrijden.
Rabarber oogsten
Vanaf begin april tot eind juni kun je de stelen van de rabarber oogsten. Het is echter het beste om de plant de eerste twee jaar met rust te laten, zodat hij uit kan groeien tot een gezonde plant. Van de rabarber oogsten we alleen de dikste stengels, de dunnere laat je staan. Het is beter om altijd twee tot vijf stengels te laten staan, zodat de plant genoeg energie over houdt om te groeien. Snij de stelen niet af, maar breek ze door de stengel aan de onderkant vast te pakken en vervolgens te draaien. Bij snijden blijven er namelijk kleine stukken steel op de plant over, die gaan rotten. De bladeren scheur je van de stelen af. Stop eind juni met oogsten, zodat de plant genoeg kan herstellen om de winter door te komen.
Rabarber verwerken & bereiden, yummie!
Als je de rabarber hebt geoogste, dan is de tijd aangebroken om er lekkere dingen mee te maken. Rabarber is slecht vers te bewaren, dus het is belangrijk om de geoogste stengels snel te verwerken. Na een dag worden de stengels namelijk al slap. De stengels van rabarber kunnen rauw gegeten worden, maar ze zijn niet zo lekker. De bladeren zijn giftig, omdat ze te veel oxaalzuur bevatten, dus die moet je links laten liggen. Om echt te kunnen genieten van jouw zelfgekweekte rabarber, kun je deze met wat suiker en kaneel verwerken tot een compote. Als je de compote uit laat lekken en het opgevangen sap met wat extra suiker inkookt, dan heb je heerlijke zelfgemaakte limonade siroop met een mooie paarse kleur. Rabarber is ook erg geschikt om te verwerken in taarten en cakes.